Robotiáda Brno 2020

ZŠ ŠKOLNÍ JIŽ PO TŘETÍ NA ROBOTIÁDĚ V BRNĚ
Letos se již po třetí naše 2 družstva mladých robotiků zúčastnila mezinárodní robotické soutěže v Brně. Výrazně omlazené soutěžní týmy reprezentovaly naší školu ve čtyřech disciplínách. V konkurenci 190 týmů se EKTRONKY a LIŠÁCI z Vrchlabí opět neztratili. Dívky ve složení Zuzana Valentová, Daniela Hanuláková a Tereza Venclová soutěžily ve třech disciplínách – dálkový medvěd, sledování černé čáry a sprint. Nejzkušenější Karolína Karásková bohužel před odjezdem do Brna onemocněla, a tak svým kamarádkám nemohla pomoci. Chlapci Pavel Novotný, František Trkan, Antonín Mrkva a Martin Kobrle soutěžili navíc ještě v kategorii freestale. Pavel Novotný a František Trkan sestrojili pro tuto kategorii robotickou ruku. Jedná se o zjednodušený model lidské ruky, který by se mohl používat při práci s výbušninami, nebo všude tam, kde by hrozilo nebezpečí poranění lidské končetiny.
Konkurence je v Brně každým rokem vyšší a vyšší. Letos se soutěže účastnily týmy z 9 zemí a tak soutěž opravdu může být označena jako mezinárodní. Pro všechny soutěžící je to cenná zkušenost a inspirace pro další práci. Naši žáci v konkurenci 190 tymů získali 11. místo ve freestylu, 14. místo ve sprintu, 16. místo v dálkovém medvědovi, 58. a 60. místo ve sledování černé čáry.
Na soutěž v Brně jsme se poctivě připravovali v kroužku robotiky. Děti ladily roboty a trénovaly na brněnské klání během ledna a února prakticky každé volné odpoledne. Poctivá práce se vyplatila a naše Elektronky a Lišáci si soutěž užili a rozhodně v Brně neudělali ostudu.
Rád bych zmínil i podporu zřizovatele školy – Města Vrchlabí, neboť právě z jeho grantu naše škola realizuje robotický kroužek. Nesmím opomenout ani tradiční spolupráci se závodem ŠKODA AUTO A.S. VRCHLABÍ. Naši žáci pravidelně navštěvují tréninkové a vzdělávací centrum, kde je pro ně vždy připraven atraktivní program. ŠKODA AUTO A.S. přispívá i finančně na posilování a modernizaci technického vybavení školy.
Na závěr musím poděkovat samozřejmě žákům za vzornou reprezentaci školy a města Vrchlabí.
RNDr. Milan Sedláček – učitel ZŠ Školní Vrchlabí.

FOTO ZDE