Skutečně zdravá škola

ZŠ Školní Vrchlabí – držitel bronzového certifikátu SZŠ

image002LENOVO-25 - WIN_20151026_122824

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Snaží se, aby si děti jídla vážily, dokázaly si jej vychutnat a věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Skutečně zdravá škola pomáhá dětem v rozvoji dovedností a návyků, které budou potřebovat ke zdravému a úspěšnému životu.

Program Skutečně zdravá škola pomáhá vytvářet ve školách a školních jídelnách kulturu zdravého stravování. Snaží se, aby školní jídelny nabízely zdravé a chutné pokrmy připravené z čerstvých a sezónních produktů, které nakoupily od místních zemědělců nebo potravinářů. Chce, aby děti nejen zdravě jedly, ale aby o zdravé výživě také věděly vše, co je důležité. Skutečně zdravá škola nastavuje protiklad trendu „fast food = rychlého jídla“, který nebuduje žádný vztah k jídlu a nutí k akceptování nekvalitních a nutričně nevyvážených potravin, nevhodných pro zdraví dětí i dospělých.

Naše vize:

Skutečně zdravé školy nabízejí dětem jídlo, které je chutné a zdravé. Pomáhají dětem také získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožňují svým žákům porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny.

Hlavní stránky programu: http://www.skutecnezdravaskola.cz/ 

FOTOGALERIE ZDE

http://profesordv.rajce.idnes.cz/Skutecne_zdrava_skola/

Zdravý jídelníček s fotografiemi a složením naleznete na horní liště, v záhlaví úvodní stránky školy, v sekci jídelna.

Beseda s Margit o zdravé výživě

2.6.2015 proběhla v prostorách školní jídelny velmi zajímavá beseda s výživovou poradkyní Margit Slimákovou. Rodiče i širší veřejnost se dozvěděli nové trendy v oblasti stravování a úskalí s tím spojená, získali informace o vlivu výživy na zdraví dětí i na jejich chování a školní výkonnost. Diskutovalo se i o spotřebním koši, bio potravinách, GMO potravinách, o potravinářských aditivech, tzv. Éčkách, o špatném vlivu cukru na lidské zdraví. Posluchači odcházeli domů s informací, že nejlepší je vařit ze základních surovin a co nejvíce omezovat polotovary a různé potravinové koncentráty.

Celostátní stránky projektu